Zo ontdek je jouw purpose

Vraag jij je weleens af wat je doel in het leven is? Op welke manier jouw talenten en interesses kunnen bijdragen aan onze wereld? Dan ben je op zoek naar je purpose. Je purpose ontdekken is één van de meest waardevolle dingen die je voor jezelf kan doen. Handelen naar je purpose maakt je namelijk gelukkig en geeft richting aan je werk en privéleven. Dat klinkt mooi, maar hoe ontdek je jouw purpose dan? In dit artikel beschrijf ik hoe je aan de hand van een vijftal concrete vragen ontdekt wie je bent én waar je naartoe wil groeien.

Wat is je purpose?
Je purpose is het grote ‘waarom’. Het is je levensdoel, dat wat jou oprecht drijft en beweegt. Je purpose zorgt voor het bekende gevoel om iets bij te willen dragen aan de wereld, iets doen wat ertoe doet. Je purpose is daardoor niet hetzelfde als ‘het doel van het leven’. Het gaat om jouw persoonlijke doel, waarom jij doet wat je doet.

Wat als je geen purpose hebt?
Geloof het of niet, maar iedereen heeft een purpose. Alleen is het lang niet altijd duidelijk wat dat precies is. Veel mensen vinden het namelijk lastig om hun purpose te ontdekken. Grote kans dat het voor jou net zo is. Misschien heb je wel een idee van je purpose (‘iets met duurzaamheid’ of ‘iets met mensen helpen’), maar ben je tijdens je zoektocht verdwaald. Het gevolg? Dat je werk doet waar je niet echt gelukkig van wordt. Of dat je telkens het gevoel hebt dat er iets mist.

Waarom is je purpose belangrijk?
Als je niet weet wat je purpose is (of er niet naar handelt) kun je je verloren, eenzaam of verdrietig voelen. Een gevoel van zinloosheid krijgt dan de overhand. Dit doet afbreuk aan je werk- en levensgeluk. Uit onderzoek blijkt bovendien dat handelen naar je purpose bijdraagt aan je fysieke én mentale gezondheid. Het zorgt er zelfs voor dat je langer leeft. Reden genoeg dus om op zoek te gaan naar je purpose.

Hoe ontdek je je purpose?
Het ontdekken van je purpose begint met zelfonderzoek. Waar ben je goed in? Wanneer vliegt de tijd voorbij? Waar kom je ’s ochtends je bed voor uit? Door deze vragen te beantwoorden, keer je naar binnen en ontdek je wie je echt bent. Je purpose zit namelijk al in je. Je hebt alleen de juiste handvatten nodig om het te ontdekken.

Probeer daarom eens antwoord te geven op de volgende vragen.

1. Wat zijn jouw talenten?
Niet bescheiden blijven, zeg het maar hardop. Als je heel eerlijk bent, weet je wel waar je echt goed in bent. Wat doe jij beter dan anderen, waar hebben mensen je voor nodig? Of nog bondiger: wat is jouw superpower?

2. Wanneer was je het gelukkigst?
Bijvoorbeeld op je werk, of in je privéleven. Momenten waarop je je oprecht en diepgaand gelukkig voelt, vertellen je veel over jezelf. Denk daarom eens aan die momenten. Wat was je aan het doen en waar werd je dan zo gelukkig van? Zoek naar de overlap tussen de verschillende gebeurtenissen. Vaak vind je je purpose aan de hand van deze rode draad.

3. Wat heeft de wereld nodig?
Iedereen heeft een andere kijk op de wereld. Dus vraag jezelf af: wat geloof jij dat de wereld nodig heeft? Bijvoorbeeld betere zorg, of meer oog voor verduurzaming. Laat je niet beïnvloeden door de mening van anderen, maar blijf dichtbij jezelf. Welk probleem vind jij dat in onze wereld moet worden opgelost?

4. Wat zouden collega’s missen als jij er niet meer bent?
Stel, je neemt morgen ontslag. Wat zouden jouw collega’s dan missen? Het gaat hierbij niet alleen om de taken die je vervult in je werk, maar dat waarvoor anderen altijd bij jou aankloppen. Wat mensen missen als jij er niet meer bent is een belangrijk onderdeel van je purpose. Dat kan iets praktisch zijn, zoals je handige spreadsheets, of bijvoorbeeld je talent om problemen vanuit een creatieve hoek te bekijken.

5. Wanneer vliegt de tijd?

Ken je dat gevoel dat je tijd voorbij vliegt? Dat je helemaal opgaat in een bezigheid, dat je in de flow zit? Als je leeft volgens je purpose, voelt werken niet als werken. Die bezigheden waar je in opgaat zijn signalen voor dingen die je graag doet. Hier zit jouw purpose heel dichtbij.

6. Hoe kan jij je talenten inzetten om een bijdrage te leveren aan onze wereld?
Als je weet waar je goed in bent, wat je graag doet en waar de wereld behoefte aan heeft, ligt je purpose voor het oprapen. Vraag jezelf – met de eerdere antwoorden in je achterhoofd – hoe jij jouw talenten kan inzetten om een bijdrage te leveren aan de wereld om je heen. Als je dát weet, dan weet je wat je purpose is.

Ik heb zo zelf ook mijn purpose ontdekt. Mijn talent is dat ik snel kan analyseren wat de wensen en dromen zijn die iemand heeft. Zakelijk of privé. Wat ik merk dat de wereld nodig heeft, is meer zingeving. De tijd vliegt als ik met mensen in gesprek ga over hun leven. Mijn purpose? Mensen verder helpen met het behalen van hun persoonlijke doelen. Zo zie je maar: iedereen heeft een ander levensdoel, maar met het beantwoorden van de bovenstaande vragen krijg je een duidelijk beeld van wie je bent en waar je naartoe wil bewegen.

Samen op zoek
Ben je benieuwd wat jouw purpose is, maar vind je het lastig om dit zelf te ontdekken? Bij Verden helpen we je graag met het uitpluizen van jouw talenten en ambities. Neem contact met ons op en we gaan samen op zoek.

Verden-Maurik hoofd

Auteur

Maurik Griep
Maurik Griep is mede-oprichter bij Verden. Hier houdt hij zich bezig met het uitdragen van het belang van betekenisvol werk en het vinden van je purpose. Werk is namelijk een fantastische manier om iets bijzonders met je leven te doen.

Neem contact met ons op