Wat is het verschil tussen ‘gewoon’ werk en werken volgens je purpose?

Tenzij je al met pensioen bent, is de kans groot dat je middenin het werkende leven staat. Maar al te vaak voelt werk als een noodzakelijk kwaad, omdat we nou eenmaal geld moeten verdienen om te leven. Wat als werk niet zou aanvoelen als werk, maar juist bijdraagt aan een gevoel van levensgeluk? In dit artikel leg ik uit wat het verschil is tussen ‘gewoon’ werk en werken volgens je purpose. En ja, dat kan écht!

Wat is ‘gewoon’ werk?
Gewoon werken kan altijd nog. Dat zeggen we vaak bij Verden. Gewoon werk definiëren wij als een manier om geld te verdienen en je leven vorm te geven. Bij gewoon werk heb je een baan omdat het handig is. Bijvoorbeeld omdat het goed betaalt, omdat je er simpelweg goed in bent, of omdat je er een fijne auto van de zaak bij krijgt.

Al deze zaken lijken mooi, maar sluiten vaak niet aan te sluiten bij persoonlijk purpose. Ze dragen niet bij aan dat waar jij voor staat en dus haal je er geen voldoening uit. Zonde, want gemiddeld werken we zo’n 56.500 uur in ons hele leven.

Wat maakt werk betekenisvol?
Werken volgens je purpose heeft te maken met jouw individuele levensdoel: dat waar jij oprecht energie van krijgt. Waarvoor je iedere dag je bed uitkomt. Als je in jouw werk taken of activiteiten onderneemt waarmee je een bijzondere bijdrage levert aan de wereld om je heen, wordt jouw werk meer betekenisvol.

Het verschil tussen ‘gewoon’ werk en betekenisvol werk
Het verschil tussen ‘gewoon’ werk en betekenisvol werk lijkt daarom misschien klein, maar is zeer bepalend voor jouw levensgeluk. Aan de hand van een concreet voorbeeld probeer ik je het verschil duidelijk te maken.

Stel je voor, je bent een ingenieur en werkzaam bij een energiemaatschappij in Nederland. Je vindt het werk dat je doet leuk en je bent er goed in, maar je hebt niet het gevoel dat je iets ‘bijdraagt’ aan de wereld om je heen. Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een andere functie, één waarin je meer focust op verduurzaming of het versnellen van de energietransitie. Zo draag je met jouw talenten bij aan een groenere wereld.

Een ander voorbeeld is dat van een zorgmedewerker. Beeld je eens in, je bent opgeleid tot woonbegeleider en je werkt nu in de ouderenzorg. Je bent goed in je werk, maar voelt je nooit helemaal op je gemak. Eigenlijk wil je altijd al ‘iets’ doen met jongeren, omdat je in het verleden zelf iets hebt meegemaakt. Jouw intrinsieke motivatie sluit dus nog niet aan op de functie die je hebt. Werk voelt hierdoor als ‘gewoon’ werk. Door bijvoorbeeld te solliciteren op een functie in de Jeugdzorg, geef je ruimte aan jouw eigen purpose. Dit maakt jouw werk meteen een stuk betekenisvoller!

De stappen naar een betekenisvolle carrière
Is het voor jou duidelijk hoe werk aansluit op jouw persoonlijke purpose? Als dit niet het geval is, kan jouw rol aanvoelen als ‘gewoon’ werk. Ga daarom op zoek naar jouw drijfveren en onderzoek hoe jouw individuele werkzaamheden hieraan bijdragen. Als je daarnaast ook investeert in je eigen ontwikkeling, zet je belangrijke stappen in de richting van betekenisvol werk.

Voor een betekenisvolle baan is het dus belangrijk dat:
– Je weet waar je energie van krijgt
– Jouw werk de perfecte mix vormt tussen jouw talenten en purpose
– Je weet welke impact jouw werk op jouw omgeving heeft
– Je werkt voor een purpose-driven organisatie

Bij betekenisvol werk ligt de focus dus niet op het hebben van een hoog inkomen. Natuurlijk heb je wel geld nodig, maar net zo belangrijk is dat jouw werk aansluit op je intrinsieke waarden en voldoening geeft. Op dat moment zijn jouw werkzaamheden niet langer ‘gewoon’, maar betekenisvol. En dat houd je een stuk langer vol!

Wil je stoppen met ‘gewoon’ werk en ook handelen vanuit jouw purpose? Bij Verden helpen we je graag op weg.

Verden-Maurik hoofd

Auteur

Maurik Griep
Maurik Griep is mede-oprichter bij Verden. Hier houdt hij zich bezig met het uitdragen van het belang van betekenisvol werk en het vinden van je purpose. Werk is namelijk een fantastische manier om iets bijzonders met je leven te doen.

Neem contact met ons op