Waarom purpose zo belangrijk is voor jouw medewerkers

Wist je dat het werkgeluk van je medewerkers bepalend is voor het succes van je organisatie? Gelukkige werknemers zijn meer betrokken, beter gemotiveerd en innovatiever dan hun minder gelukkige collega’s. Onderzoek toont aan dat werkgeluk leidt tot minder verzuim, meer plezier en hogere kwaliteit van dienstverlening. Maar hoe zorg je ervoor dat je medewerkers werkgeluk ervaren? Dat heeft alles te maken met handelen vanuit hun purpose. Hoe dit werkt, leg ik je hieronder uit.

Wat is purpose?
Wanneer mensen leven volgens hun purpose, hebben ze een manier gevonden om bij te dragen aan iets wat groter is dan zijzelf. In feite is purpose het individuele levensdoel van jouw medewerkers. Het is de reden dat ze iedere dag opstaan en iets bij willen dragen aan de wereld. De belangrijkste voorwaarde hierbij is dat mensen het gevoel hebben dat wat ze doen, nuttig is.

Wat beïnvloedt de purpose van mijn medewerkers?
Purpose speelt op verschillende niveaus een rol: persoonlijk, binnen het team en in de gehele organisatie. De persoonlijke ontwikkeling van medewerkers is belangrijk in het ontdekken en bijsturen van hun purpose. Het geeft ze inzicht in hun interesses, competenties en intrinsieke waarden: dat waar zij oprecht energie van krijgen.

Heldere afspraken, vertrouwen en waardering zorgen ervoor dat medewerkers het gevoel hebben dat ze betekenisvol werk doen. Hierdoor halen ze het beste uit zichzelf en dragen ze verantwoordelijkheid voor hun eigen aandeel in het werk. De bedrijfsvisie en doelstellingen moeten daarvoor wel bekend zijn onder jouw personeel. Door transparant te communiceren over bedrijfsontwikkelingen kan een medewerker bepalen of dit nog aansluit bij zijn purpose.

Hoe kan ik bijdragen aan de purpose van mijn werknemers?
Niet iedereen weet wat zijn purpose precies is. Als werkgever kun je gelukkig veel doen om jouw medewerkers te ondersteunen in hun zoektocht. Je medewerkers helpen bij het ontdekken hiervan is een investering en leidt uiteindelijk tot meer werkgeluk.

Om werknemers hun purpose te laten volgen is het belangrijk dat je als werkgever investeert in hun persoonlijke ontwikkeling. Faciliteer dat wat zij nodig hebben om zichzelf te ontdekken en verder te ontwikkelen. Geef je werknemers de vrijheid om zich te ontplooien en zorg voor een goede werk-privé balans. Weet wat er speelt als werkgever. Laat leidinggevenden de kernwaarden van de organisatie toelichten. Hoe dragen de individuele werkzaamheden van de medewerkers hieraan bij? Zo maak je hun werk betekenisvol.

Investeren in de ontwikkeling van jouw medewerkers leidt tot meer werkgeluk.

Wat leveren purpose-driven medewerkers mij als werkgever op?
Werkgeluk draagt bij aan het succes van een organisatie. Werkgevers die investeren in medewerkers hebben een bewezen lager percentage aan personeelsverloop. Werkgeluk heeft daarnaast ook een positief effect op de klanttevredenheid. De positiviteit die medewerkers uitstralen richting klanten, zakenrelaties of cliënten zorgt ervoor dat deze meer een betere dienstverlening ervaren. Gelukkige medewerkers ervaren bovendien minder werkdruk en stress, waardoor het verzuim afneemt.

Mensen zijn het grootste goed van jouw organisatie. Zet ze dan ook centraal. Op het moment dat je alle talenten van jouw medewerkers benut, haal je het maximale uit je organisatie. Investeer in je mensen en ervaar dat dit zich dubbel en dwars terugbetaalt. 

Hulp nodig bij het aanjagen van purpose binnen jouw organisatie? Bij Verden staan we voor je klaar. Neem contact met ons op en we kijken samen naar de mogelijkheden. 

Verden-Maurik hoofd

Auteur

Maurik Griep
Maurik Griep is mede-oprichter bij Verden. Hier houdt hij zich bezig met het uitdragen van het belang van betekenisvol werk en het vinden van je purpose. Werk is namelijk een fantastische manier om iets bijzonders met je leven te doen.

Neem contact met ons op

Neem contact met ons op