Waarom jouw purpose zo belangrijk is

‘Wat wil jij later worden als je groot bent?’ Die vraag is je als kind waarschijnlijk talloze keren gesteld. Grote kans dat je er tegenwoordig niet meer zo vaak bij stilstaat, want het leven lijkt soms bijna vanzelf te gaan. Toch is het goed om je af en toe af te vragen wie jij bent én wat jou beweegt. Dit wijst je richting je purpose. En je purpose ontdekken is belangrijker dan je denkt. Hoe dat zit, leg ik je hieronder uit.

Wat is je purpose?
Je purpose is zo’n begrip dat wanneer je het naar het Nederlands vertaalt, het nét niet helemaal de lading dekt. Je purpose is je levensmissie, je persoonlijke doel, het grote waarom. Het ontdekken van je purpose gaat niet over meer geld verdienen of meer resultaat behalen, maar over hoe jij een bijdrage kunt leveren aan de wereld om je heen. En waarom jij dat belangrijk vindt. Je purpose is daarom ontzettend persoonlijk, en voor iedereen anders. Toch zijn de voordelen wél universeel.

Voordelen op de lange termijn
Je bewust worden van je purpose en hiernaar handelen kan je veel opleveren. Zowel in je werk als in je privéleven. Leven volgens je purpose draagt bijvoorbeeld bij aan een betere lichamelijke gezondheid en mentale fitheid. Het vermindert ook het risico op chronische ziekten. En dat is bewezen! In 2015 ontdekten onderzoekers Randy Cohen, Chirag Bavishi en Alan Rozanski dat mensen met een purpose een hogere levensverwachting hebben.

Volgens wetenschappers is je purpose bovendien één van de veertien vastgestelde factoren voor innerlijk welzijn. Deze factoren zijn samen de sleutel tot levensgeluk. Met andere woorden: het ontdekken van je purpose zorgt ervoor dat je gelukkiger bent. En dat is gezond.

Voordelen op de korte termijn
Ook op de korte termijn heeft het ontdekken van je purpose veel voordelen. Het geeft je meer focus, een gevoel van verbinding én maakt je productiever.

1. Het geeft je focus
Als je weet wat jouw purpose is, krijg je automatisch jouw persoonlijke doel in het vizier. Het word je als het ware duidelijk wie jij bent en waar je naartoe wil bewegen. Welke stappen moet jij nemen om te komen waar je wil zijn? Wie heb je daarvoor nodig? Met een heldere purpose voor ogen wordt knopen doorhakken een stuk gemakkelijker.

2. Je voelt je meer verbonden
Als je niet weet wat je purpose is (of er niet naar handelt), kun je je eenzaam voelen. De mensen met wie jij werkt bewegen namelijk allemaal naar een ander doel dan jij. En dat wringt. Als je werkt volgens je purpose, is dit precies het tegenovergestelde. Je hebt dezelfde missie als de mensen om je heen, en handelt daarnaar. Dat zorgt automatisch voor een gevoel van verbinding. Samen sta je sterker!

3. Het maakt je productiever  
Als je geen purpose hebt, is het moeilijk om energie op te (blijven) brengen voor je werk. Soms voelt het zelfs een beetje zinloos, want waar doe je het eigenlijk voor? Je purpose geeft juist meer betekenis aan je werk, waardoor dit aanvoelt als een nuttige bezigheid. Je weet immers waarvoor je het doet.

Wat wil jij later worden? 
Terug naar de vraag die je vroeger zo vaak gesteld is: wat wil jij worden als je later groot bent? Je staat er misschien niet bij stil, maar de antwoorden die je vroeger gaf, zijn vaak een belangrijke richtingaanwijzer. Je purpose herken je namelijk aan dát waarbij de tijd vliegt. Net zoals toen je een kind was en je je helemaal verdiepte in je favoriete bezigheid. Vraag je vandaag daarom eens af: wie wil jij worden? Daarmee zet je eenvoudig de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. 

Samen op zoek
Ben je benieuwd wat jouw purpose is, maar vind je het lastig om dit zelf te ontdekken? Bij Verden helpen we je graag op weg. Neem contact met ons op en we gaan samen op zoek.

maurik-500-500-50-cropped

Auteur

Maurik Griep
Maurik Griep is mede-oprichter bij Verden. Hier houdt hij zich bezig met het uitdragen van het belang van betekenisvol werk en het vinden van je purpose. Werk is namelijk een fantastische manier om iets bijzonders met je leven te doen.

Neem contact met ons op