4 tips om bij te dragen aan het werkgeluk van jouw werknemers

Gelukkige werknemers zijn meer betrokken, beter gemotiveerd en innovatiever dan hun minder gelukkige collega’s. Dit leidt tot minder verzuim, meer plezier en een hogere kwaliteit van dienstverlening. Hoe kun je als werkgever bijdragen aan het werkgeluk van jouw medewerkers? In dit artikel deel ik vier manieren waarop je dat kunt doen.

Heldere afspraken, vertrouwen en waardering zorgen ervoor dat medewerkers het gevoel hebben dat ze betekenisvol werk doen. Hierdoor halen ze het beste uit zichzelf en dragen ze verantwoordelijkheid voor hun eigen aandeel in het werk.

Belangrijk is dat je als organisatie open staat voor de behoeften van jouw medewerkers en ze hierin ondersteunt. Hoe doe je dat dan?

1. Bespreek zakelijke én persoonlijke uitdagingen
Weet wat er speelt in de levens van jouw werknemers. Plan daarom regelmatig 1-op-1 gesprekken in, los van de reguliere functionerings- en beoordelingsgesprekken. Informeer naar de thuissituatie en vraag of dit mogelijk invloed heeft op de werkprestaties. Zit iedereen nog op zijn plek of sluipt er ontevredenheid in bij sommige medewerkers? Door deze signalen vroegtijdig op te vangen, kun je er als werkgever op inspelen. Dit zorgt ervoor dat je maatwerk kunt leveren waar nodig, en medewerkers betrokken houdt bij jouw organisatie.

2. Maak prestaties meetbaar en bied ondersteuning
Draag actief bij aan de groei van jouw medewerkers. Spreek samen haalbare doelen af, monitor deze gedurende het jaar en stuur bij waar nodig. Ondersteun je medewerkers op zakelijk gebied met coaching, trainingen of opleidingen. Besteed vooral ook aandacht aan het persoonlijke aspect. Door bijvoorbeeld te sturen op output, ervaren je medewerkers meer vrijheid. Hierdoor kunnen ze zelf de optimale werk-privé balans creëren die past bij hun levensstijl.

3. Geef ruimte aan persoonlijke ontwikkeling
Iedere werknemer is uniek en wil zijn eigen pad bewandelen. De één ambieert een managementpositie, terwijl de ander zich liever breed oriënteert via verschillende functies. Wat de wens ook is, probeer hierin te faciliteren als werkgever door persoonlijke ontwikkeling centraal te zetten. Help ze bijvoorbeeld bij het ontdekken van hun purpose of bied trainingen aan om kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen. Laat medewerkers kennismaken met andere afdelingen en waar mogelijk samen projecten oppakken. Moedig hun nieuwsgierigheid aan: zo gaat het innerlijke vuurtje weer branden!

4. Wees open over doorgroeimogelijkheden
Geef jouw medewerkers inzicht in de doorgroeimogelijkheden binnen én buiten jouw organisatie. Mensen geforceerd op een plek houden werkt namelijk alleen maar averechts. Communiceer transparant over openstaande vacatures en maak inzichtelijk welke competenties hiervoor nodig zijn. Investeer vervolgens in het bijbrengen van de juiste vaardigheden voor die nieuwe rol. Dit zorgt voor intrinsieke motivatie bij je medewerkers en een hoge mate van betrokkenheid.

Om werknemers meer werkgeluk te laten ervaren is het heel belangrijk dat je als werkgever investeert in hun persoonlijke ontwikkeling. Ondersteun wat zij nodig hebben om zichzelf te ontdekken en verder te ontwikkelen. Help ze bijvoorbeeld bij het ontdekken van hun purpose, tijdens werk of daarbuiten. Zo maak je hun werk betekenisvol.

Hulp nodig bij het aanjagen van meer werkgeluk binnen jouw organisatie? We helpen je graag! Neem contact met ons op en leer meer over de mogelijkheden.

Verden-Maurik hoofd

Auteur

Maurik Griep
Maurik Griep is mede-oprichter bij Verden. Hier houdt hij zich bezig met het uitdragen van het belang van betekenisvol werk en het vinden van je purpose. Werk is namelijk een fantastische manier om iets bijzonders met je leven te doen.

Neem contact met ons op

Neem contact met ons op